piątek, 24 sierpnia 2012

Faszerowane papryki wg Babcigramolki


Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .



Czas : 1 godzina

Składniki :

6 średnich papryk
½ kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
maggi w płynie
ok. 1 litra wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
½ szklanki  słodkiej śmietanki 
4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać  mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać bulion/wodę ( papryki mają być prawie zakryte ) i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .

Brak komentarzy: