wtorek, 14 sierpnia 2012

Krem z kalafiora z grzankami



 Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami




Czas : 30 minut

Składniki :

1/2  kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1/2 pęczka  usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki
1 kostka bulionu warzywnego
6 kromek chleba tostowego
olej

Kalafior zalać  wodą z dodatkiem kostki bulionowej  i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .




Brak komentarzy: