poniedziałek, 20 sierpnia 2012

,,Pałeczki,, gotowane- zapiekane


Pomysłów na  wykorzystanie gotowanego mięsa drobiowego potrzebuję na ,,metry" . Ostatnie lata ze względu na dietę Mamy przestawiłam się z gotowaniem zup na kurczaku ( czasem z dodatkiem wołowiny i sporadycznie na innym mięsie ) .Wyciągam potem tego gotowanego kurczaka i patrzeć już na niego nie mogę . Propozycja zrobienia potrawki wywołuje u mnie agresję , obsmażany w panierce - nudy na pudy . Można zawsze zrobić paszteciki, pasztety , pierogi, galaretki itp. itd. Wolę jednak nowe pomysły.


Czas : 45 minut

Składniki:

10 dag makaronu ( gruby typu świderki, rurki )
2 pałeczki z kurczaka - ugotowane z rosołu ( lub innej zupy )
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1/2 szklanki rosołu ( może być bulion drobiowy lub warzywny z kostki )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
5 dag pikantnego sera żółtego ( użyłam Goudy)
1/6 niedużej czerwonej świeżej papryki
1/3 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
natka pietruszki
1 łyżeczka soli
Nastawić  osoloną wodę na makaron *
Utrzeć ser na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

W rondelku rozgrzać masło. Wsypać mąkę - zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją chłodnym rosołem i śmietanką . Zagotować. Wsypać połowę utartego sera i mieszając na bardzo małym gazie rozpuścić go w sosie. Wyłączyć gaz.


Wsypać makaron do wrzącej wody i gotować zgodnie z jego grubością ( czas podany na opakowaniu makaronu ).
Usunąć z pałeczek z kurczaka chrząstki które są na końcówce kości i skórę .



Pokroić drobno paprykę i szczypior.
Odcedzić makaron .Udka umoczyć w sosie ( odłożyć na bok ). Wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia do zapiekania . Wcisnąć udka w makaron. Posypać zapiekankę z wierzchu resztą sera , papryką i szczypiorem.



Wstawić zapiekankę do zapieczenia - na ok. 20-30 minut . Zależnie od urządzenia trzymamy dłużej lub krócej .Ser ma  na wierzchu stopić się i zrumienić.



Wyjąć zapiekankę - posypać natką pietruszki. Podawać na stół w naczyniu w którym sie zapiekała.
* Jeśli będziemy zapiekać w piekarniku włączyć piekarnik by rozgrzał się do 200 * C , jeśli w kuchence mikrofalowej lub piekarniku do zapiekanek to nie trzeba wcześniej tego robić.

1 komentarz:

Dzikowiec pisze...

Świetny pomysł. Idealny na wykorzystanie mięsa z rosołu!