środa, 22 sierpnia 2012

,,Wypchaj się " oberżyno


Czyli po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

2 małe oberżyny czyli bakłażany
2 cytryny
ok 2 szklanek puree ziemniaczanego
2 łyżki masła
1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki podsmażonej  na oleju( 2 łyżki )  na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i szynki ( pół na pół )
1/2 pęczka ( ok 1/2 szklanki ) pokrojonego koperku
pieprz mielony
sól
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarty z solą duży ząbek czosnku )
4 plasterki sera do tostów
olej

Oberżynę ( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut  w pojemniczku obrócone przecięciem w dół .Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową  , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut  pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .


Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań.



Brak komentarzy: