wtorek, 11 września 2012

Ogórki faszerowane wg Buni


Faszeruję wszystko co się da .



Czas: 1 godzina

Składniki :

3 długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie
1 cebula
25 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu ugotowanego
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonego koperku
maggi do smaku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
cukier do smaku
4 dag koncentratu pomidorowego

Ogórki obrać cienko , odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości  - a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż )
Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem , ryżem , koprem . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .
Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) .
Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami bulionu i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania .
Delikatnie wyjąć ogórki .
Do wywaru z duszenia dodać koncentrat , śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos . Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru.
Przed podaniem usunąć nici  z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek .
Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody .


Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić  bardzo delikatnie - wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .

Brak komentarzy: