Faszeruję
wszystko co się da .
Czas:
1 godzina
Składniki
:
3
długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie
1
cebula
25
dag mięsa mielonego
1/2
szklanki ryżu ugotowanego
sól
pieprz
mielony
4
łyżki pokrojonego koperku
maggi
do smaku
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
2
łyżki mąki
1
łyżka oleju
1
łyżka masła
2
szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
cukier
do smaku
4
dag koncentratu pomidorowego
Ogórki
obrać cienko , odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości - a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć
gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż )
Cebulę
bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ).
Zmieszać z mięsem , ryżem , koprem . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi
.
Napełnić
farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać
nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) .
Ułożyć
w płaskim garnku i zalać 2 szklankami bulionu i dusić na małym gazie ok. 15
minut od zagotowania .
Delikatnie
wyjąć ogórki .
Do
wywaru z duszenia dodać koncentrat , śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie
mąkę by zagęścić sos . Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i
szczyptą cukru.
Przed
podaniem usunąć nici z ogórków (
najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie
nitkę to poprzecina ogórek .
Podawać
ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody .
Podpowiadam
ze trzeba się z nimi obchodzić bardzo
delikatnie - wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz