O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 29 września 2012

Ogórkowa na wołowinie


Jedna z klasycznych zup . I tak jak w przypadku rosołu czy pomidorówki tak i ogórkowa w każdym domu jest inna . Muszę przyznać, że ostatnio najrzadziej gotuje na wołowinie bo po pierwsze wołowina droga , kłopot z nią by zawsze kupić , no i gotuje się wyjątkowo długo. Ale ponieważ bardzo lubię wywary wołowe to jak już uda mi się kupić szponder to nie odmówię sobie dobrej zupki.



Czas : 2 godziny

Składniki :

40 dag wołowiny rosołowej ( szponder)
5  dużych kiszonych ogórków ( smacznych)
2 duże marchewki
1 mała pietruszka ( ja miałam małe pietruszki z nacią i takie 2 dałam)
kawałek selera ( dałam odciętą górę z kilkoma liśćmi)
1/3 białej części pora
4 średnie ziemniaki
4 łyżki pokrojonego kopru
1 łyżka masła
pieprz mielony
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu czarnego
przyprawa do zup ( ulubiona )
 słodka  śmietanka 18 % ( lub jeśli ktoś woli kwaśna śmietana) opcjonalnie
6 szklanek wody

Umyć mięso. Obrać - umyć warzywa. Pokroić ziemniaki w drobną kostkę, por w pół plasterki, połowę jednej marchewki utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Drugą połowę marchewki pokroić w ozdobnie powycinane kwiatki. Pozostała marchew zostaje cała.


Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa ( seler i pietruszki razem z nacią). Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić.


Gotować prawie 2 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek .
W tym czasie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. 


Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim ogórki.


Z wywaru wyjąć mięso , całą marchew, seler i pietruszki. 


Dodać podsmażone ogórki i koper. Zagotować.


Doprawić do smaku .
W zależności jak lubimy dolać śmietankę( śmietanę kwaśną ) do garnka i wymieszać lub podać osobno i dodawać na talerzu.
* wyjęte z zupy marchew , pietruszkę i seler ( od pietruszki i selera odciąć natkę - nie przyda się ) można użyć na sałatkę , jarzynkę , można połączyć ze zmielonym mięsem w farszu
** mięso oczyścić z kości, przerostów , chrząstek  - zmielić ( można połączyć ze zmielonymi warzywami )- używać jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików ( farsz można zamrozić )
*** można  zagęścić białą zasmażką 

Brak komentarzy: