czwartek, 6 września 2012

Roladki faszerowane ziemniakami +


Lubię robić roladki z piersi kurczaka . To takie łatwe i smakowite danie . W zależności od tego co użyjemy jako farsz mogą być dietetyczne , greckie, francuskie, meksykańskie , grzybowe . Tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza i jakie przyprawy mamy pod ręką .



Czas : 1 godzina

Składniki :

4 pojedyncze piersi z kurczaka ( grube )
1/2 opanowania Fety w kostkach w zalewie
4 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka świeża
2 średnie pomidory
sól
pieprz  mielony
3 ząbki czosnku ( lub 2 mini kostki Czosnek lub czosnek granulowany )
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
maggi w płynie
1 łyżka masła
4 łyżki oleju z pestek winogron
mąka do oprószenia
1/2 pęczka natki pietruszki pokrojonej

Filety z piersi przekroić  kurczaka na 2  ( maja powstać z każdego 2 płaskie płaty)-   przygotować jak na sznycle ( tzn. rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą ). Posolić i posypać pieprzem .



Odsączyć kostki Fety z zalewy.
Paprykę wypestkować i pokroić pól  w cienkie paseczki , a pół w kostkę.
Usiekać natkę pietruszki.
Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.



Wymieszać utarty ziemniak z fetą,  pokrojoną w kostkę  papryką , garścią natki pietruszki . Posolić i popieprzyć farsz.
Nałożyć farsz na mięso . Zwinąć w roladki. Zawiązać nicią do mięs .Oprószyć mieloną papryką  i mąką. 


Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju.
Przełożyć do rondla .Podlać 1/2 szklanki wody i dusić na bardzo małym gazie 20 minut.
Na tłuszcz od smażenia roladek wrzucić pokrojoną w paski paprykę, pomidory i czosnek . Podlać szklanka wody. Dusić 10 minut. Dolać do  roladek . 



Dusić 30 minut na małym gazie .
Wyjąć - usunąć nici.
Dodać do sosu masło i doprawić do smaku .
Podawać polane sosem . Ja podałam do nich fasolkę szparagową z wody.

1 komentarz:

Anna i Grzegorz pisze...

Muszą być pyszne! Świetny pomysł:)