wtorek, 18 października 2011

Ryż z szafranem na bulionie


Można podawać jako dodatek do II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( jeśli użyje się do dotowania wywaru z warzyw ).



Czas ; 30 minut + 30 minut  w cieple

Składniki :

2 łyżki masła
30 dag suchego ryżu parabolicznego
1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
Szczypta szafranu

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )

2 komentarze:

Beata pisze...

Ciekawe, ale mało włoskie

Unknown pisze...

Beatko - a czemu miał by być włoski ? Nie lubię risotto ( przez dodatek wina ) ale lubię ryż duszony na bulionie z szafranem i zapewniam Cię, ze absolutnie nie potrzebuje on akcentów włoskich - jest smaczny sam z siebie.