O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 22 września 2012

Złocisty makaron ryżowy w czarne piegi


Uwielbiam ,, dyspozycyjność " makaronu ryżowego. Fantastycznie chłonie smaki i kolory .Pasuje do wszystkiego .I do zupy i jako dodatek do II Dania .A jak pięknie wygląda gdy go zabawimy . Robiłam już czerwony , żółty teraz będzie żółty w ,,piegi".


Czas : 30 minut

Składniki :

20 dag makaronu Tagliatelle ryżowego
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
1,5 łyżeczki kurkumy
3 łyżki masła
czarnuszka do posypania
natka pietruszki do dekoracji
1,5 litra wody

Zagotować wodę z kurkumą i kostkami rosołowymi . 


Wrzucić makaron i gotować ok. 5 minut .Zostawić na 10 minut pod przykryciem . 


Odcedzić . 


Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło. Wymieszać.


Podawać układając porcje makaronu na talerzu ( lub całość na półmisku) - posypać czarnuszką , a boki udekorować rantem z pokrojonej natki pietruszki.
* robię na kostkach bulionowych bo nie znalazłam jeszcze sposobu na wykorzystanie normalnego bulionu lub wywaru warzywnego zabarwionego kurkumą po ugotowaniu w nim makaronu. Pewnie można by zrobić na nim jakąś zupę . Na razie wylewam więc w grę wchodzą tylko kostki bulionowe.

6 komentarzy:

Bernadeta pisze...

jak zawsze pomyslowo u ciebie, a mi sie wydawalo ze ten makaron nie bardzo jest tworczy a tu takie zaskoczenie.

Bunia Babciagramolka pisze...

Bernadetko - on jest cudowny . Mozesz go zabarwić i nadać mu lekko kwaskowaty smak gotując na barszczu czerwonym w proszku .Zrobić pomidorowy ( na bulionie + duszone pokrojone pomidory ),cytrynowy( na bulionetce z otartą skórką i sokiem z cytryny i masłem, pieczarkowy itd. Jak Cię to zainteresuje to zobacz tu pod Makarony . Nie wiem czy wszystkie zaległejuż wstawiłam ale na pewno wstawię. Spróuj kiedys takiego - ja podjadam sam choć zrobiłam do drugiego dania , a można posypać np parmezanem i już nic wiecej nie trzeba .

Beata pisze...

Na takim rosołku można ryż ugotować - będzie miał piękny kolor. Czarnuszkę to już mało kto zna, a szkoda!

Bunia Babciagramolka pisze...

Beatko jesteś genialna . Że też na to nie wpadłam - a wystarczy , że zaplanuję na następny dzień albo ryż na złoto do II Dania albo złocistą ryżową . Kurcze - ryżowa będzie tobie dedykowana .Dzięki .

evita0007 pisze...

Pieknie wygląda :)

Hania-Kasia pisze...

Ładnie się prezentuje.