Dlaczego
pod pajączkiem ?- A bo pojawił się
zjeżdżając na nitce pajęczyny z żyrandola akurat jak wnosiłam potrawę .
Składniki:
1
mała podwójna pierś z kurczaka
1
jajko
3
roztarte na miałko ząbki czosnku
3
łyżki pokrojonych drobno listków mięty
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/4
łyżeczki curry
pieprz
mielony
1
łyżka majonezu ( to akurat mój wymysł - przekonałam się , że dodanie majonezu
do kotletów mielonych sprawia , że nie są suche ).
Przyprawa
,,Z czosnkiem i ziołami na grilla "
Winiary
Zmiksować
w malakserze czosnek i mięso .
Wymieszać z jajkiem , miętą , natką pietruszki , majonezem i curry .
Doprawić Przyprawą ,, Z czosnkiem i ziołami na grilla
" i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Namoczyć
patyczki do szaszłyków . Oblepiać masą mięsną patyczek na 1/3 długości tworząc
wałeczek.
Piec na grilu lub patelni
grilowej obracając w trakcie pieczenia przez
ok. 10 minut .
Podawać
z sosami jogurtowymi , sałatami i pieczywem typu pita lub pieczonymi ziemniakami
.
Mnie
spodobał się sposób który gdzieś
wypatrzyłam : kroję pomidory w kostkę , cebulkę w piórka i mieszam z kolorowymi sałatami .
W pojemniku (
szklankach po jednej porcji- lub miskach całość )- wsypuję na dno trochę warzyw
zmieszanych z sałatą , skrapiam olejem z
sokiem z cytryny, posypuję odrobiną ,, Sosu sałatkowego czosnkowo- ziołowego
" i w taki pojemnik wstawiam
upieczone kofty .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz