niedziela, 28 października 2012

Kurczak w groszkowym sosie


Gotowany kurczak to częsty ,, gość " na moi stole . Staram się by nie był monotonny .A że lubimy wszelkie odmiany sosów potrawkowych to tym razem będzie potrawka z zielonym groszkiem .


Czas : 15 minut

Składniki:
2 porcje ugotowanego mięsa z kurczaka ( udko, pierś - co kto woli)
2 marchewki ugotowane z bulionie
1 puszka konserwowego groszku ( 400 g )
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron ( lub słonecznikowego)
1 łyżka mąki
3/4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
sól
cukier
sok z cytryny
Ugotować wywar z włoszczyzny ( zarumienić marchew, por i cebulę na patelni )


 i mięsa z kurczaka .

Mięso z kurczaka obrać ze skóry , chrząstek , tłuszczyków i kości tak by pozostało samo mięso ( lub jeśli ktoś woli np. pałeczki bez skóry z kostką ).


Odcedzić groszek z zalewy.Przecedzić wywar.


W garnuszku rozgrzać masło z olejem. Wsypać mąkę . 


Wymieszać. Rozprowadzić chłodnym bulionem ( zostawić 2 łyżki ) i śmietanką . Dodać połowę groszku . 


Przelać do malaksera i zmiksować na krem. 


Przelać do garnuszka . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny.
Marchewki pokroić w drobna kostkę . Wymieszać marchewkę z groszkiem . Podlać 2 łyżkami bulionu . Doprawić do smaku solą , cukrem i odrobiną soku z cytryny.


Podgrzać mięso w sosie groszkowym. Podawać z ziemniakami puree i marchewka z groszkiem.

1 komentarz:

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Tego mi było trzeba.Biorę ten przepis i zrobię.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzięki.