Znudził mi się rosół typowo drobiowy-
nastawiłam wołowo-wieprzowy. A dodatkowo jak by mi ktoś kiedyś powiedział , że podam
rosół z kluskami serowymi to bym chyba go wyśmiała . Robiłam podobne kluseczki
ale jako drugie danie . Teraz sprawdziłam je w zupach. Od razu notuję - będą
fantastyczne do pomidorowej , szczawiowej i zamierzam do nich je podawać ( same
zresztą też )
Czas
: 2,5 godziny
Składniki
:
40 dag wołowiny rosołowej tzw. szponder
60
dag mięsa od szynki ( chudego )
3
marchewki
1
pietruszka
1/4
selera
1
cebula
1/2
pora
2
ziela angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu
2
liście laurowe
maggi
w płynie
gałązka
świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony
szczypta )
1/2
pęczka natki pietruszki
6 szklanek wody
sól
10 dag tłustego ( lub pół tłustego
twarogu)
1 żółtko
2 łyżki mąka ziemniaczanej
3 łyżki usiekanej drobno bazylii
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki pokrojonych drobno listków
melisy
Obrać
warzywa . Zrumienić na suchej patelni marchewki, cebule , por .
Ułożyć w garnku
oba rodzaje mięs ( wołowinę i wieprzowinę ) .Zalać wodą . Dorzucić przyprawy :
( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie ) .
Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2
godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ).
Dołożyć natkę i lubczyk i gotować
jeszcze 15 minut .
Wyjąć mięso i
warzywa .
Bulion przecedzić . Doprawić do smaku .
W
czasie kiedy gotuje się rosół zrobić kluseczki .
Ser ugnieść dobrze z żółtkiem i mąką
. Lekko osolić. Dodać drobno pokrojone zioła.
Wyrobić masę na kluseczki.
Uformować za pomocą 2 łyżeczek lub zwilżonych rąk owalne kluseczki ( z tej
porcji wyjdzie ok.15-20 klusek ).
Zagotować osoloną wodę ( jak na
makaron ). Wkładać kluseczki i poczekać aż wypłyną . Wyławiać łyżka cedzakową
.Odłożyć na chwilę na bok .
Podawać układając na ogrzane talerze
po 6-10 klusek ( zależy od osoby ) i oblewając je gorącym rosołem . Posypać
odrobiną usiekanych ziół ( wymieszanych).
* z
tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu zrobię :
- krokiety z gotowanej wołowiny i
podsmażonej cebuli ( obrane chude mięso
z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i
bułce + czysty barszcz na rosole )
- gotowaną szynkę w papryce ( połowa ugotowanej
szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem )
- sałatkę z warzyw z rosołu (
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz