O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 21 października 2012

Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami ziołowymi


Znudził mi się rosół typowo drobiowy- nastawiłam wołowo-wieprzowy. A dodatkowo  jak by mi ktoś kiedyś powiedział , że podam rosół z kluskami serowymi to bym chyba go wyśmiała . Robiłam podobne kluseczki ale jako drugie danie . Teraz sprawdziłam je w zupach. Od razu notuję - będą fantastyczne do pomidorowej , szczawiowej i zamierzam do nich je podawać ( same zresztą też )





Czas : 2,5 godziny

Składniki :

40 dag wołowiny rosołowej tzw. szponder
60 dag mięsa od szynki ( chudego )
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
maggi w płynie
gałązka świeżego lubczyku (  lub lubczyk suszony szczypta )
1/2 pęczka natki pietruszki
6 szklanek wody
sól
10 dag tłustego ( lub pół tłustego twarogu)
1 żółtko
2 łyżki mąka ziemniaczanej
3 łyżki usiekanej drobno bazylii
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki pokrojonych drobno listków melisy

Obrać warzywa . Zrumienić na suchej patelni marchewki, cebule , por .



Ułożyć w garnku oba rodzaje mięs ( wołowinę i wieprzowinę ) .Zalać wodą . Dorzucić przyprawy : ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie ) . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). 



Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut . 


Wyjąć mięso i warzywa . 



Bulion przecedzić . Doprawić do smaku .
W czasie kiedy gotuje się rosół zrobić kluseczki .
Ser ugnieść dobrze z żółtkiem i mąką . Lekko osolić. Dodać drobno pokrojone zioła. 


Wyrobić masę na kluseczki. Uformować za pomocą 2 łyżeczek lub zwilżonych rąk owalne kluseczki ( z tej porcji wyjdzie ok.15-20 klusek ).


Zagotować osoloną wodę ( jak na makaron ). Wkładać kluseczki i poczekać aż wypłyną . Wyławiać łyżka cedzakową .Odłożyć na chwilę na bok .


Podawać układając na ogrzane talerze po 6-10 klusek ( zależy od osoby ) i oblewając je gorącym rosołem . Posypać odrobiną usiekanych ziół ( wymieszanych).
* z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu zrobię :
-  krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej  cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole )
-  gotowaną szynkę w papryce ( połowa ugotowanej szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem )
-  sałatkę z warzyw z rosołu ( 

Brak komentarzy: