Wczoraj gołąbki - dziś
kapuśniak ( a jeszcze zamroziłam kapusty na jarzynkę lub bigos ).Robienie
gołąbków na 2 osoby to dziwne zajęcie. Główka kapusty to dla mnie baza dla 9-10
obiadów. Robię ok. 25 gołąbków - resztę kapusty siekam i obgotowuję . Z tego
mam kapuśniak , kapustę na jarzynkę i ze 2 porcje na kapustę z mięsem lub
kiełbasą ( taki ,, oszukany" bigos ).
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag wołowiny rosołowej (
szponder )
1/12 białej kapusty ( po
obgotowaniu 2 miseczki objętości 2 szklanek )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( może być gałązka
liści selera )
kilka listków maggi ogrodowego (
świeże lub suszone )
1/4 pora
2 średnie ziemniaki
2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 szklanki wody
Jeśli używamy kapusty która
pozostała przy okazji robienia gołąbków to jest ona wcześniej parzona
siekana
i obgotowywana przez 30 minut ( jeśli bierzemy kapustę świeżą to po prostu
trzeba ją pokroić ).
W garnku układamy wołowinę i
oczyszczone warzywa .
Ziemniaki obrać i pokroić w
kostkę .
Do garnka z mięsem i warzywami
dodać ziemniaki i kapustę ( obgotowaną lub surową lekko ugniecioną ) , liść
laurowy, ziela angielskie , szczyptę soli , kminek.
Zalać wodą i gotować na małym
gazie 1 godzinę .
Wyjąć mięso i warzywa ( zostawić
ozdobnie pokrojoną marchewkę ).
Doprawić do smaku .
* warzywa z zupy i mięso obrane
ze szpondra użyć na farsz np. do pierogów lub krokietów , lub warzywa na
sałatkę , a mięso do bigosu.
1 komentarz:
fajne:) na brzydką pogodę, zimno idealne:)
Prześlij komentarz