sobota, 17 listopada 2012

Kopytka w ciapki



Niby nic nowego . Ale ja jestem wzrokowcem i uwielbiam wszelkiego rodzaju kolorowe akcenty w potrawach .Czasem kilka listków zieleniny potrafi zupełnie odmienić znane danie . Tym razem zabrałam się za kopytka.




Czas : 1 godzina

Składniki :

0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5  szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 pokrojonej czerwonej papryki
sól

Z ugotowanych ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli  i  mąki wyrobić ciasto  ( normalnie jak na zwykłe kopytka - masę ziemniaczaną podzielić na 4 , jedną  część usunąć , w to miejsce wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną , dodać ponownie wyjęte ziemniaki i wymieszać ).


Paprykę drobno pokroić w kosteczkę i zaparzyć wrzątkiem by zmiękła. Odcedzić .


 Usiekać natkę pietruszki.


Rozłożyć masę ziemniaczaną na płaski placek na blacie . Posypać połową natki i połową uszykowanej porcji pokrojonej czerwonej papryki .Złożyć ciasto i wyrobić.


Jeszcze  raz rozłożyć i ponownie posypać natką i papryką . Ostatecznie wyrobić ciasto.


Formować wałeczki jak na kopytka i kroić zgrabne kopytka .


Układać na wysypanej mąka tacce 


Zagotować osoloną wodę.
Kopytka gotować 1- 2  minuty od wypłynięcia ( zależy jak duże zrobimy).


Odcedzić .


Podawać jako dodatek do II Dań albo polewać stopionym masłem i wraz z miską sałat traktować jako samodzielne danie.

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

super.bardzo mi sie podoba. w zanadrzu czeka już pomysł na leniwe w ciapki, czyli z rodzymkami i zurawiną suszona.Jola

Dota Szymborska pisze...

masz rację to dużo zmienia:) i tak z kopytek mamy cały obiad:)

Bożena pisze...

Niby nic nowego..ale super pomysł z tą papryka i natką..

Monika - Twoja Asystentka pisze...

świetne ciapkowane kopytka! podoba mi się ten pomysł
Monika

Unknown pisze...

:) Swietny pomysł

w kuchni Uli pisze...

uwielbiam kopytka! te wyglądają cudnie :) mniam ! :)