piątek, 16 listopada 2012

Pikantna zupa rybna



Najpierw trafiłam na rybną wersję portugalskiej   Vindaloo. Potem ,,przyplątała " się węgierska halaszle , indyjska z curry i szafranem bardziej przypominająca gulasz rybny . A , że zupy rybne lubię to co za problem ugotować. Nie jest ścisłe odwzorowanie żadnego z tych przepisów - to  bardziej moja wersja smakowa pikantnej zupy rybnej robionej  przy okazji porcjowania ryb kupionych na inne potrawy .
                           



Czas :1 godzina

Składniki :

1 kg ( minimum 60 dag ) skrawek po obieraniu  ryb ( np. kręgosłup ,  ogon i boczne skrzela od sandacza, pstrąga , łososia-- powinno na nich być trochę mięsa, które po ugotowaniu obierze sie i włoży do zupy )  )*
2 duże  marchewki
1- mała pietruszka
¼ małego  selera + kilka gałązek od selera jeśli mamy ( jak nie to świeże lub suszone maggi ogrodowe - kilka listków )
½ białej części pora
4 cebule
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
3 pomidory Lima ( lub 1,5 dużego malinowego)
Sól
Pieprz mielony
gałka muszkatołowa
3 goździki
6 ziaren czarnego pieprzu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 liść Kafiru
papryka czerwona mielona
curry
2 nitki szafranu
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sok  cytryny
4 plasterki cytryny
1 łyżka masła
pół pęczka usiekanej natki pietruszki
4 szklanki wody
przyprawa do zup ( vegeta , jarzynka czy co tam kto używa ok. 1 łyżeczki na początek )

Umyć ryby. Oczyścić. 


Wszystkie kawałki rybnych okrawków ułożyć w garnku - dodać obrane i podzielone na kawałki warzywa ,2 przekrojone na połówki cebule w które wbija się goździki, ziele angielskie, liść laurowy, liść Kafiru, czarny pieprz ziarnisty.  .Zalać wodą , dodać przyprawę do zup .



Gotować na średnim gazie 30 minut.

Pokroić w cienkie paski papryki , pozostałe cebule w piórka ,por w pół plasterki.


Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w kostkę.


Warzywa wrzucić na patelnię i dusić bez na maśle aż zmiękną . Posypać solą , pieprzem , mieloną papryką , szczyptą cukru. Warzywa mają być jędrne.


Przecedzić wywar rybny. 


Dołożyć do garnka z wywarem  duszone warzywa i gotować 10 minut.


Obrać drobne kawałki  mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.


Dołożyć kawałki rybiego mięsa do zupy . Dorzucić szafran. Doprawić zupę utartą  gałką muszkatołową , sokiem z cytryny , curry , cukrem, mieloną papryką i koncentratem pomidorowym .


Dosypać pokrojoną natkę pietruszki.


Podawać układając na wierzchu bulionówki plasterek cytryny i obficie posypując natką pietruszki ( cytryna po to by zakwasić zupę wg upodobania ). Zupa ma być gęsta bo nie dodajemy do niej tak jak do innych zup rybnych ziemniaków czy makaronu.

* wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar ( dobrze by było mieć głowę z karpia bo daje ona fantastyczny wywar .

** gwoli wyjaśnienia czemu zaliczam tą zupe do kategorii ,,Kuchnia na ciężkie czasy " - bo tak na prawdę to są to ,, resztki" - paprykę kupioną za grosze w sezonie mrożę razem z pomidorami na leczo i można ją użyć do takiej zupy .Ryba to ,, odpadki" po innych rybach , a przyprawy można użyć te które się ma ( bez szafranu i Kafiru ) - byle zupa  była pikantna .

1 komentarz:

Anika pisze...

Też mnie ostatnio nachodzi ochota na zupę rybną! Twoja prezentuje się super!:)