czwartek, 15 listopada 2012

Szynka pieczona - korzenna


Chude mięso od szynki ( wieprzowej ) doskonale daje się doprawiać w różny sposób . I na bardzo pikantnie i na słodkawo. Po za innymi smakami lubię ten lekko korzenny .Nie za wiele przypraw - aromatyczny sos - mało z nią pracy . Wystarczy pomyśleć o niej 12 godzin wcześniej i po problemie . Przez noc się zamarynuje a potem sama się dusi :)




Czas : 2 godziny + marynowanie

Składniki:

1 kg mięsa od szynki
1 kapelusz suszonego grzybka
2 cebule
15 owoców jałowca
3 goździki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
sól morska gruba
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka mąki
5-6  szklanek wody
4-5 łyżek oleju ( z pestek winogron )
maggi w płynie

Przygotować marynatę z rozgniecionych jagód jałowca, 2 łyżek oleju  i miodu rozpuszczonych w  2 łyżkach wody .
Mięso przygotować do marynaty czyszcząc z błon i formując odcinając zbędne kawałki ( można związać w foremną ,, paczuszkę " ).
Natrzeć mięso na 2 godziny pierwszą częścią marynaty.


Następnie wymieszać szczyptę soli , papryki mielonej, pieprzu, majeranku i dodać do marynaty wcierając ją w mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.


Obetrzeć  mięso z  marynaty i na rumiano  na reszcie oleju. Chwilę  smażyć . 


Przełożyć do garnka . Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka , goździki ( ja je wbijam w małą cebulkę od szczypiorku ) 


grzybek suszony -oraz wlać marynatę.
Zalać wodą i dusić ok. 2 godzin na małym gazie tak by płyn odparował do 2,5 szklanki


Wyjąć mięso i zostawić by chwilę ,, odpoczęło. 


Sos przecedzić .
Na małej suchej patelni zrobić rumiana zasmażkę z mąki i rozprowadzić ja sosem .
Doprawić sos do smaku maggi.
Pokroić mięso na plastry. 


Podawać z sosem i dodatkami typu kopytka , kasze , ziemniaki.

2 komentarze:

Dota Szymborska pisze...

super:) tym bardziej, ze tak trudno kupic dobr wedliny

Faza Grawitacji pisze...

Genialne, dzięki Pani przepisom polubiłam szynkę wieprzową .