sobota, 22 grudnia 2012

Zakwas na barszcz czerwony inaczej


Zauważyłam , że ostatnio zaczyna nam przeszkadzać smak czosnku w barszczu . Robię więc taki trochę inny zakwas .Potem łączę go z ugotowanym wywarem buraczanym ( postnym lub na mięsie ). Podaję składniki na 4 porcje barszczu.



Czas: 10 minut + 7 dni kiszenie

Składniki :

2 średnie  buraki
1 szklanka przegotowanej gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
1 duży liść laurowy
kilka ziaren gorczycy
2 małe ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu ziarnistego czarnego
1 listek suszonego lub mrożonego maggi ogrodowego ( można też dać łodyżki )
1/4 piętki chleba na zakwasie

Przygotować litrowy słój . Obrać buraki, umyć i pokroić w cienkie pół plastry . 


Wsypać do słoja plastry buraków . Posypać solą .Dodać listek maggi i łodyżki maggi .Przyprawy rozdrobnić odrobinę w moździerzu .Wrzucić na buraki. Zalać rozpuszczonym w wodzie miodem . Na wierzch położyć skórkę od chleba .


Przykryć gazą lub zakrętką nie dokręcając jej - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 7 dni .
Po 5 dniach spróbować czy zakwas jest  kwaśny tak jak chcemy - gdyby był już ukiszony   przecedzić przez geste sito



 i wstawić do lodówki , a jeśli jest mało kwaśny zostawić jeszcze na 2 dni.


Wystarczy na  0,5 - 0,75  litra mocnego barszczu ( z tego 1 szklanka to będzie zakwas ) 

Brak komentarzy: