Zauważyłam
, że ostatnio zaczyna nam przeszkadzać smak czosnku w barszczu . Robię więc taki
trochę inny zakwas .Potem łączę go z ugotowanym wywarem buraczanym ( postnym
lub na mięsie ). Podaję składniki na 4 porcje barszczu.
Czas:
10 minut + 7 dni kiszenie
Składniki
:
2
średnie buraki
1
szklanka przegotowanej gorącej wody
1/4
łyżeczki soli
1/2
łyżeczki miodu
1
duży liść laurowy
kilka
ziaren gorczycy
2
małe ziela angielskie
3
ziarenka pieprzu ziarnistego czarnego
1
listek suszonego lub mrożonego maggi ogrodowego ( można też dać łodyżki )
1/4
piętki chleba na zakwasie
Przygotować
litrowy słój . Obrać buraki, umyć i pokroić w cienkie pół plastry .
Wsypać do
słoja plastry buraków . Posypać solą .Dodać listek maggi i łodyżki maggi .Przyprawy
rozdrobnić odrobinę w moździerzu .Wrzucić na buraki. Zalać rozpuszczonym w
wodzie miodem . Na wierzch położyć skórkę od chleba .
Przykryć
gazą lub zakrętką nie dokręcając jej - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na
7 dni .
Po 5
dniach spróbować czy zakwas jest kwaśny
tak jak chcemy - gdyby był już ukiszony
przecedzić przez geste sito
i wstawić do lodówki , a jeśli jest mało kwaśny zostawić
jeszcze na 2 dni.
Wystarczy
na 0,5 - 0,75 litra mocnego barszczu ( z tego 1 szklanka to
będzie zakwas )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz