niedziela, 6 stycznia 2013

Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami


W zasadzie nie wiele różni się od podstawowej wersji gołąbków jakie robi moja  Mama. Ja eksperymentuję ze smakami gołąbków .Zmieniam sosy w których je podaję , dodatki do farszu .Tym razem proponuję doprawienie ziołami włoskimi i nadanie im trochę innego smaku niż te codzienne.



Czas : 2 godziny

Składniki :

1 główka  białej kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4  cebule ( pokrojone drobno )
1/2 pęczka  natki pietruszki
1/4 pęczka świeżej mięty
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżej bazylii
sól
pieprz mielony
oregano suszone
maggi w płynie
1 łyżka masła
1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki mąki
szczypta cukru
2 łyżki oleju z pestek winogron
1,5-2 litrów bulionu warzywno- wołowego ( może być z kostki )

Ugotować na pół twardo ryż  - odcedzić dokładnie  .


Cebulę  obrać i drobno pokroić , a następnie  usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.


Usiekać umyte świeże zioła.
Przygotować farsz do gołąbków mieszając  mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół  . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.


Kapustę parzyć ( ułożoną w garnku zalana wodą doprowadzać do wrzenia i zdejmować ostrożnie  kolejno sparzone największe liście ).



 Liście które  mają zgrubienie u nasady wyrównać poprzez  ścięcie ich ( zgrubień ) nożem ) .



Na środek liścia nakładać farsz.  

Liść zwijać  zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.


Na dnie garnka ułożyć kilka liści  kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.


Ułożyć  ściśle gołąbki . 

Zalać wodą . Dusić 1 godzinę.


Wyjąć gołąbki z garnka  .
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
 Zagęścić sos mąką wymieszaną z  zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.


Gołąbki włożyć ponownie do sosu i dusić kilka minut by nabrały smaku.

* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków

** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę

3 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Lubię gołąbki, ale tylko w surowej, jedynie sparzonej, kapuście. Gotowane już mi nie smakują. :)

Mamiczka pisze...

Muszę wypróbować :)

Unknown pisze...

Inspirowane Smakiem- Zdradź jakie to są gołąbki- bo przecież farsz jest z surowym mięsem to jak je jeść jak nie gotujesz ? Trzeba chyba albo upiec albo usmażyć albo ugotować ?