Jak
gotuję rosół to wykorzystuję wszystkie użyte produkty . Z wołowiny i kurczaka
na których sie gotował robie II Dania , z warzyw sałatkę , czasem galaretkę
drobiową , albo pastę do chleba . Problem był z cebulą i porem które są bardzo
wygotowane i nawet odkładanie ich razem z mięsem na farsz do pierogów nie
zawsze mi pasowało. Kiedyś nie wycyrklowałam z ilością rosołu i po podzieleniu
na różne potrawy zostało mi ok. 3/4 szklanki .Została też cebula i por z rosołu
. Wpadłam na pomysł by wszystko razem zmiksować dodając śmietanki i podać w
małych filiżankach. Udało się - teraz robię tak specjalnie.
Czas:
10 minut
Składniki:
1
szklanka rosołu
1-2
cebule z rosołu
por
z rosołu
1/3
szklanki słodkiej śmietanki 18%
pieprz
czarny mielony
szczypta
gałki muszkatołowej
1
łyżeczka bardzo drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
Rosół
przecedzić .
Wybrać cebule i por ( resztę odrzucić).
Czystego rosołu powinna
zostać szklanka ( kubek).
Rosół
zmiksować dokładnie z ugotowanymi w rosole cebulą i porem . Dolać słodką
śmietankę 18% . Podgrzać.
Doprawić
do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej i zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać
w małych filiżankach posypując po wierzchu odrobiną szczypiorku dla dekoracji.
1 komentarz:
Ciekawy pomysł :) No i nic się nie marnuje :)
Prześlij komentarz