wtorek, 22 stycznia 2013

Krem cebulowo-porowy na rosole


Jak gotuję rosół to wykorzystuję wszystkie użyte produkty . Z wołowiny i kurczaka na których sie gotował robie II Dania , z warzyw sałatkę , czasem galaretkę drobiową , albo pastę do chleba . Problem był z cebulą i porem które są bardzo wygotowane i nawet odkładanie ich razem z mięsem na farsz do pierogów nie zawsze mi pasowało. Kiedyś nie wycyrklowałam z ilością rosołu i po podzieleniu na różne potrawy zostało mi ok. 3/4 szklanki .Została też cebula i por z rosołu . Wpadłam na pomysł by wszystko razem zmiksować dodając śmietanki i podać w małych filiżankach. Udało się - teraz robię tak specjalnie.




Czas: 10 minut

Składniki:

1 szklanka rosołu
1-2 cebule z rosołu
por z rosołu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
pieprz czarny mielony
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka bardzo drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku

Rosół przecedzić .



Wybrać cebule i por ( resztę odrzucić).



Czystego rosołu powinna zostać szklanka ( kubek).


Rosół zmiksować dokładnie z ugotowanymi w rosole cebulą i porem . Dolać słodką śmietankę 18% . Podgrzać.
Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej i zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać w małych filiżankach posypując po wierzchu odrobiną szczypiorku  dla dekoracji.

1 komentarz:

gin pisze...

Ciekawy pomysł :) No i nic się nie marnuje :)