czwartek, 3 stycznia 2013

Pomidorowa na obrumienionych żeberkach


Nie często robię zupy na rumianych wywarach mięsnych. A kiedyś było to tak popularny i lubiany sposób gotowania zup. Po świątecznych potrawach zachciało się nam zupy - najlepiej pomidorówki. Kiedy usiłowałam ,, wydusić" z Mamy deklarację która to ma być pomidorówka usłyszałam , że dobra :) . Pierwszą paczuszką mięsa z tych zamrożonych  na zupę jaką wyciągnęłam były żeberka . Mówi się trudno - będzie pomidorówka na żeberkach i to w starym stylu tzn. na opiekanym mięsem i warzywach.





Czas : 2,5 godziny

Składniki :


0,60 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1/2 białej części  pora
3 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 suszony grzybek
cukier do smaku
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
6 szklanek wody
sól
maggi w płynie
natka pietruszki do posypania


Umyte żeberka pokroić na kawałki.


Osuszyć. Oczyścić , umyć i osuszyć warzywa.
Rozgrzać dużą patelnię . Na gorącą patelnię  bez tłuszczu kłaść kawałki mięsa i warzywa. Dorzucić przyprawy( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ) -smażyć przewracając aż się zrumienią .



Przełożyć do garnka . Zalać wodą . Dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny.


Wyjąć żeberka i warzywa.

Bulion przecedzić 

W bulionie rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Doprawić maggi, cukrem i szczyptą soli.



Podawać z makaronem lub ryżem. Można zaprawić słodką śmietaną , posypać natką pietruszki. Z żeberek wyluzować kości . Można je pokroić i podać w zupie a można podać po zupie z musztardą( chrzanem, ćwikłą ) z pieczywem - lub nawet jako typowe II Danie z ziemniakami w sosie - tak jak lubimy.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

doskonały przepis! zupa wyszła wspaniała, mimo że mam prawie żadne doświadczenie w gotowaniu. zdjęcia dużo pomogły.

pozdrawiam i dziękuję :)

Unknown pisze...

Bardzo się cieszę , że przepis się przydał - a zupka wśród Rodziny zdobyła uznanie.