Kuchnia
fusion .Trochę z kuchni kantońskiej trochę rodzimych smaków . Ważne , że
smaczne . Delikatny pstrąg ugotowany na parze ułożony na sytym ryżu
przygotowanym tak jak w kuchni chińskiej - danie mało skomplikowane , aromatyczne
-smaczne.
Czas:
30 minut
Składniki:
1
filet z pstrąga
sok
z połowy cytryny
7
łyżek oleju z pestek winogron
szczypta
otartej skórki z cytryny
szczypta
otartej skórki z pomarańczy
2
mandarynki
zielone
liście pora
sól
1/3
łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta
przyprawy chińskiej 5 smaków ( lub opcjonalnie jak nie mamy to curry)
1
jajko
3/4
szklanki ugotowanego ryżu
3
łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1
łyżka suchej trawy cytrynowej
Przygotować
marynatę z 4 łyżek oleju, soku z cytryny, otartych skórek z cytryny i
pomarańczy, soli ( 1/3 łyżeczki) i
pieprzu.
Zalać nią pstrąga i zostawić na 15 minut.
Wyjąć
rybę z marynaty i podzielić na porcje .
W
garnku do gotowania na parze w górnej części ułożyć liście pora
na nich rybę
i lekko ją posolić . Na porcje ryby
położyć pokrojone w plastry obrane mandarynki.
W
dolny garnek nalać wody .Dolać pozostałą marynatę. Wrzucić wyciśniętą cytrynę (
podzieloną na kilka kawałków ) , skórki z mandarynek i trawę cytrynową .
Zagotować
wodę w dolnym garnku. Nastawić na niego garnek z rybą i gotować na małym gazie
pod przykryciem 15 minut.
W
tym czasie rozgrzać na patelni resztę oleju .Wrzucić na gorący kilka kawałków
szczypioru ( dymki) i obsmażyć- wyjąć .
Wsypać ryż . Docisnąć go do dna by się
dobrze obsmażył.
Roztrzepać jajko. Wylać na ryż i zasmażyć mieszając.
Wsypać
pokrojony szczypior. Posypać szczyptą przyprawy . Wymieszać.
Układać
na talerzu ( w miseczce) porcje ryżu - na to porcję pstrąga, Udekorować obsmażonym
szczypiorem i kawałkami ugotowanej mandarynki.
*
ryż wg kuchni chińskiej powinien być do tego typu potraw ugotowany wcześniej i
ostudzony - najlepiej by stał w lodówce nawet 2-3 dni ( podejrzewam , że ze
względu na to , ze ryż jest stałym elementem potraw chińskich stoi ugotowany w
lodówkach cały czas tak jak bulion dashi w kuchni japońskiej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz