piątek, 18 stycznia 2013

Pstrąg na parze ze smażonym ryżem


Kuchnia fusion .Trochę z kuchni kantońskiej trochę rodzimych smaków . Ważne , że smaczne . Delikatny pstrąg ugotowany na parze ułożony na sytym ryżu przygotowanym tak jak w kuchni chińskiej - danie mało skomplikowane , aromatyczne -smaczne.


Czas: 30 minut

Składniki:

1 filet z pstrąga
sok z połowy cytryny
7 łyżek oleju z pestek winogron
szczypta otartej skórki z cytryny
szczypta otartej skórki z pomarańczy
2 mandarynki
zielone liście pora
sól
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków ( lub opcjonalnie jak nie mamy to curry)
1 jajko
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1 łyżka suchej trawy cytrynowej

Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju, soku z cytryny, otartych skórek z cytryny i pomarańczy, soli ( 1/3 łyżeczki)  i pieprzu.



Zalać nią pstrąga i zostawić na 15 minut.


Wyjąć rybę z marynaty i podzielić na porcje .
W garnku do gotowania na parze w górnej części ułożyć liście pora



na nich rybę i lekko ją posolić  . Na porcje ryby położyć pokrojone w plastry obrane mandarynki.


W dolny garnek nalać wody .Dolać pozostałą marynatę. Wrzucić wyciśniętą cytrynę ( podzieloną na kilka kawałków ) , skórki z mandarynek i trawę cytrynową .


Zagotować wodę w dolnym garnku. Nastawić na niego garnek z rybą i gotować na małym gazie pod przykryciem 15 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni resztę oleju .Wrzucić na gorący kilka kawałków szczypioru ( dymki) i obsmażyć- wyjąć .


Wsypać ryż . Docisnąć go do dna by się dobrze obsmażył.


Roztrzepać jajko. Wylać na ryż i zasmażyć mieszając.


Wsypać pokrojony szczypior. Posypać szczyptą przyprawy . Wymieszać.
Układać na talerzu ( w miseczce) porcje ryżu - na to porcję pstrąga, Udekorować obsmażonym szczypiorem i kawałkami ugotowanej mandarynki.


* ryż wg kuchni chińskiej powinien być do tego typu potraw ugotowany wcześniej i ostudzony - najlepiej by stał w lodówce nawet 2-3 dni ( podejrzewam , że ze względu na to , ze ryż jest stałym elementem potraw chińskich stoi ugotowany w lodówkach cały czas tak jak bulion dashi w kuchni japońskiej)

Brak komentarzy: