czwartek, 21 lutego 2013

Polędwica w sosie korniszonowym


Delikatna polędwica wieprzowa ugotowana z warzywami w niewielkiej ilości wody.
Pomysł na zrobienie małych porcji gdy trzeba ugotować coś dla 2 osób.
Mało tego jak zwykle po gotowaniu wywaru mam dodatkowo warzywa na sałatkę .
A sos korniszonowy to doskonały -prosty  dodatek do gotowanej wieprzowiny.





Czas : 1 godzina

Składniki :

20 dag polędwicy wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
2 szklanki wody
1 liść laurowy
szczypta przyprawy do zup ( Jarzynka , Vegeta- co kto lubi)
1 łyżka masła
korniszony ( po utarciu 3 łyżki)
1/2 łyżeczki cukru ( użyłam brązowy trzcinowy)
2 płaskie łyżeczki mąki
szczypta mielonego pieprzu


Obrać  warzywa. Umyć mięso .



Ułożyć w garnku razem z pokrojonymi na kawałki warzywami ( by woda wszystko przykryła), liściem laurowym i szczypta przyprawy do zup.  Zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut by mięso było miękkie.



Wyjąć mięso i warzywa.



Przecedzić bulion.


Utrzeć na tarce na wąskich oczkach ( środkowe) korniszony tak by było ich po utarciu 3 pełne łyżki.
Rozgrzać w garnuszku masło. Wrzucić korniszony i chwile smażyć.



Dodać brązowy cukier i dalej podsmażać by zrobił sie lekki karmel. Zasypać mąka - wymieszać .Rozprowadzić szklanką bulionu .Doprawić do smaku pieprzem.


Polędwice pokroić w plasterki .

Włożyć polędwicę w sos i chwilę ogrzewać.



Podawać z ziemniakami z wody .

* sos jest kwaśno-słodkawy , ja robię go też do jajek na twardo ( używam wywaru warzywnego), ozorków czy innych rodzajów gotowanej chudej wieprzowiny

** z gotowania wychodzi 2 szklanki wywaru " jedną używam do sosu , drugą podaję do popicia jako bulion lub kremową zupę miksując go z warzywami z zupy

*** jeśli nie używamy warzyw do zrobienia zupy krem to zostawiam je na sałatkę

Brak komentarzy: