O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 23 lutego 2013

Pomidorowo-paprykowa na gęsto


Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu  który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które  mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam.



Czas: 1  godzina

Składniki:

1 duża czerwona  cebula
1/2 białej części pora
2 czerwone  małe papryki ( mogą być połamane , lub po prostu kawałki - świeżej lub mrożonej )
3 pomidory
1/2 szklanki farszu do papryk lub gołąbków ( mielone mięso z ryżem , cebulką i przyprawami - zamrożone )
5  dag koncentratu pomidorowego 30 %
cukier do smaku
1 listek laurowy
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 łyżki oleju z pestek winogron
papryka mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Obrać i pokroić cebulę . Zeszklić na oleju.



Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojonego w cienkie pół plasterki pora.


Papryki ( pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w paseczki.


Pomidory obrane ze skórki pokroić w ósemki lub grubą kostkę.


Dołożyć do garnka pomidory i paprykę. Rozmrożony farsz mięsno -ryżowy rozdrobnić i też dodać do garnka.
Zalać bulionem.


Wrzucić pieprz ziarnisty, liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu mielonego i papryki mielonej .
Gotować na małym gazie 45 minut.


Rozrobić koncentrat z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka.



Zagotować. Doprawić do smaku cukrem i resztą przypraw.
Podawać posypana natką pietruszki.
Zupa jest gęsta, syta , aromatyczna .

Brak komentarzy: