poniedziałek, 4 marca 2013

Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu


Zawsze uważałam, że najprostsze jest najciekawsze. Obiad z jarzynką w niewiele jak pół godziny. Pociągające prawda ? A do tego sposób przygotowania tak prosty, że prościej nie można .



Czas: 1 godzina

Składniki:

2 białe kiełbasy surowe
1 duża marchewka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka wody
1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby)
4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części)
szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki)
ziemniaki ( ja obieram 2 średnie na 2 osoby ale ilość zależy od potrzeby osób dla których gotujemy)
sól

Obrać marchew. Umyć i pokroić w cienkie długie słupki.



 Zalać w garnku woda i gotować 15-20 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca.
Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć.


Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.


Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki.


Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć.


Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć tak by się zrumieniły ze wszystkich stron. Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły).

Zmieszać barszcz biały ze śmietanką.


Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu  jest go ok. 3/4 szklanki).
Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. 


Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz.
Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków).
Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję).
Obok ułożyć paski marchewki.
Posypać szczypiorem.

Brak komentarzy: