środa, 27 marca 2013

Zielone naleśniki z ruskim farszem


Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem.


Czas : 30 minut

Składniki :

1 jajko
1/3 szklanki mleka
½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania )
6 czubatych łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pokrojonego kopru
6 łyżek puree ziemniaczanego
6 łyżek białego sera
1 cebula
6 łyżki  oleju
sól
pieprz mielony

Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników .
Usmażyć na rumiano na  łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem .
Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać  na 2 łyżkach oleju .
Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę .

2 komentarze:

Bon Appetit. Małgorzata pisze...

pięknie wyglądają i maja fajny farsz :)

Istria pisze...

Mmmm, muszą byc pyszne!! Koniecznie do wypróbowania:)