czwartek, 18 kwietnia 2013

Sos z karkówki do makaronu


Podpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej. Tym razem było mniej. Dołożyłam to co było pod ręką , a co zawsze mam w domu.
Podałam z makaronem penne.


Czas: 1 godzina

Składniki:

15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet)
garść suszonych grzybów
2 cebule
1 pomidor
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren jałowca
gałązka świeżego jałowca
sól
pieprz mielony
3 szklanki wody

Suszone grzyby namoczyć



i ugotować w szklance wody.


Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki. 


Mięso pokroić w drobną kostkę.



Cebulę obrać i usiekać drobno. 


Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno.


Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas.



Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia.



Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody.
Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu.


Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty.
Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku  pieprzem mielonym .



Podałam do makaronu penne posypując usiekaną natka pietruszki.

* można przygotować większą ilość i zamrozić w porcjach

2 komentarze:

Koperek :) pisze...

http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/chcecie-konkurs.html

Karolinawkuchni pisze...

Cudny kolor :) uwielbiam takie sosy