Pamiętam jeszcze z czasów wyjazdów sąsiedzkich do NRD
kiełbaski ( trafiały się różne ) w pikantnym sosie - w ramach rodzinnych
opowieści zrobiłam by pokazać wnukom jak smakują .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 białe kiełbasy surowe
2 grube parówki
2 cebule
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 szklanka pikantnego ketchupu
1 szklanka wody
2 mini kostki
prażona cebulka Knorra
1 bulion wołowy Knorra
sos śliwkowy Tao-Tao do smaku
curry ( 1-2 łyżki )
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki kremowego serka topionego
natka pietruszki
Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i parzyć przez 10 minut. Wyjąc
( wywar zachować )i pokroić na skośne kawałki .Parówki pokroić tak samo.
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do
garnuszka , dodać wywar z gotowania kiełbasy, oba rodzaje kiełbas, masło, mini
kostki cebulowe ( rozkruszone ) , paprykę , kostkę bulionową , serek topiony..Dusić
10 minut na małym gazie. Doprawić do smaku sosem śliwkowym .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem.
Zmieniłam trochę podstawowy przepis na Currywurst ( dodałam
mniej ketchupu, więcej cebuli, kostkę cebulową i bulionową a dodatkowo serek bo
dzieci wolą łagodniejsze sosy. ).Muszę stwierdzić , że ten domowy przepis jest
jak dla mnie ciekawszy smakowo .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz