niedziela, 13 maja 2012

Bunia robi Currywurst



Pamiętam jeszcze z czasów wyjazdów sąsiedzkich do NRD kiełbaski ( trafiały się różne ) w pikantnym sosie - w ramach rodzinnych opowieści zrobiłam by pokazać wnukom jak smakują .


Czas : 30 minut

Składniki :
2 białe kiełbasy surowe
2 grube parówki
2 cebule
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 szklanka pikantnego ketchupu
1 szklanka wody
2  mini kostki prażona cebulka Knorra
1 bulion wołowy Knorra
sos śliwkowy Tao-Tao do smaku
curry ( 1-2 łyżki )
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki kremowego serka topionego
natka pietruszki

Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez 10 minut. Wyjąc  ( wywar zachować )i pokroić na skośne kawałki .Parówki pokroić tak samo.
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnuszka , dodać wywar z gotowania kiełbasy, oba rodzaje kiełbas, masło, mini kostki cebulowe ( rozkruszone ) , paprykę , kostkę bulionową , serek topiony..Dusić 10 minut na małym gazie. Doprawić do smaku sosem śliwkowym .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem.

Zmieniłam trochę podstawowy przepis na Currywurst ( dodałam mniej ketchupu, więcej cebuli, kostkę cebulową i bulionową a dodatkowo serek bo dzieci wolą łagodniejsze sosy. ).Muszę stwierdzić , że ten domowy przepis jest jak dla mnie ciekawszy smakowo .

Brak komentarzy: