poniedziałek, 3 września 2012

Golonki zapiekane wg Buni


Goloneczki  obgotowane i zapieczone w piekarniku.




Czas : 2,5 godziny 

Składniki :

2 nieduże golonki
2 łyżki przyprawy  do wieprzowiny
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka przyprawy warzywnej do zup
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ketchupu śliwkowego ( lub ketchup + powidła śliwkowe , lub Sos Teriyaki )
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wody

Golonki , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie ,przyprawa warzywna do zup - zalać wodą i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, ketchupu śliwkowego ( lub zamiennika ), przyprawy do wieprzowiny - zrobić pastę i natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę .
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone golonki  są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.


Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na golonkę  to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .



Brak komentarzy: