czwartek, 9 maja 2013

Krupnik ( na serduszkach ) z kaszy jęczmiennej z otrębami


Jeszcze jedna propozycja na ugotowanie krupniku. W zasadzie ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio doceniłam ich zdrowotne działanie i wszędzie tam gdzie ich dodanie  nie koliduje z  wyglądem czy smakiem potrawy staram się je dodawać. W krupniku pasują zdecydowanie.




Czas: 45 minut

Składniki:

15 sztuk serduszek drobiowych ( kurzych)
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 białej części pora
3 szklanki wody
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
3 łyżki otrębów żytnich
1 gałązka lubczyku
szczypta przyprawy do zup ( jaką kto używa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka masła

Umyte warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Por  pokroić w pół plasterki.


Od obranej  marchewki odkroić kilka plasterków które potem zostaną użyte do dekoracji talerza z zupą.


Umyć serduszka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dołożyć resztę warzyw i smażyć mieszając aż zmiękną.


Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę lubczyku, plasterki marchewki , serduszka. 


Zalać woda. Dodać szczyptę przyprawy. 



Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie . Odcedzić. Dodać do zupy.


Gotować na małym gazie 40 minut.



Wsypać otręby i gotować jeszcze 5 minut.


Wyłowić serduszka i odłożyć  by potem zrobić z nich pierogi ( lub pokroić i wrzucić ponownie do zupy).


Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi).

Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki .

Brak komentarzy: