niedziela, 26 maja 2013

Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem


Delikatne puree .Może być doskonałym dodatkiem do dań o intensywniejszych smakach.
Nie ukrywam , że robię z reguły gdy zostaną mi z poprzedniego dnia kawałki ugotowanego kalafiora i ziemniaki z poprzedniego obiadu. Za mało tego do następnego II Dania . Ale po połączeniu już starcza. Gorąco polecam.

Czas: 30 minut

Składniki:

3 ziemniaki
3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki
sól
4 łyżki pokrojonego kopru
1 łyżka masła
szczypta utartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czarnego sezamu

Obrać ziemniaki.


Oczyścić kalafiora.


Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem  na puree dodając masło.



Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową.



Posypać dekoracyjnie sezamem.
Podałam formując z nich kulki.

Brak komentarzy: