poniedziałek, 13 maja 2013

Tajska zupa tom kha gai domowym sposobem


Trafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku)   i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania)  nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym.




Czas: 30 minut

Składniki:

20 dag piersi z kurczaka
1 opakowanie pasty Tom Kha
1 opakowania mleka kokosowego w proszku ( lub zamiennie zamiast 2 szklanki mleka kokosowego)
3 szklanki wody
1/2 szklanki pociętego szczypioru
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 listki Kafiru
1 łyżeczka curry
1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego
1/2 łyżki sosu sojowego
mała garść makaronu ryżowego cienkie nitki
1 mała papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki

Piersi z kurczaka pokroić bardzo drobno.



Posypać curry. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i mieszając zrumienić.



Dorzucić chili , listki Kafiru, połowę szczypioru( białe kawałki) cukier, sos sojowy- chwilę smażyć.


Zalać wodą ( lub wodą i mlekiem kokosowym) .Dołożyć pastę Tom Kha i proszek kokosowy. Wymieszać. Gotować 30 minut.


Doprawić do smaku.
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut.



Odcedzić. Rozłożyć do miseczek ( można przeciąć jak nitki są za długie).


Zalać zupą. Posypać szczypiorem i pocięta papryczką .
Na zdjęciu są pałeczki ale to tylko dekoracja :) - nie umiem nimi poprawnie jeść - używam łyżki .


* Zupa jest bardzo pikantna .

** Uważam , że można tą pastę dodawać również do II Dań robiąc np. rybę w sosie z jej dodatkiem, kurczaka, ryż i co tam przyjdzie nam do głowy. Fantastycznie smakowała by moim zdaniem ryba w takim sosie podana z ryżem jaśminowym.
*** Do posypania po wierzchu zupy zabrakło mi papryczki to pokroiłam kawałek skórki pomidora :)

A tak wyglądają pasta Tom Kha i mleczko kokosowe w proszku- polecam . Ja w każdym razie mam zamiar zrobić zapas.


A kupić można na  AleDobre.pl

Pasta Tom Kha  (http://www.aledobre.pl/s/tom+kha?)
Mleczko kokosowe w proszku ( http://www.aledobre.pl/8644,Mleczko_kokosowe_w_proszku_75_g_Yearra.html )

Brak komentarzy: