wtorek, 9 lipca 2013

Gołąbki doprawiane tymiankiem


Podstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek).

Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem.





Czas : 2 godziny



Składniki :



1 główka  białej kapusty

1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )

3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )

3-4  cebule ( pokrojone drobno )

garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz mielony

maggi w płynie

1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

4 łyżki mąki

szczypta cukru

4 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła

1,5-2 litrów  bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup ( typu np. Jarzynka)



Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż - odcedzić *.



Cebulę drobno pokroić i  usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.




Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę.



Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku i natki. Doprawić solą , pieprzem, maggi w płynie.





Ułożoną  w dużym garnku kapustę- zalać wodą i  zagotować.

Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście ( cierpliwie czekając aż zmiękną bo jak będziemy je odrywać na siłę popękają )**.




Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty ( jak krokiety w naleśnikach).




By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka,


a na nich układać gołąbki .


Zalać wodą,  bulionem lub wywarem warzywnym.

Dusić 1 godzinę.



Wyjąć gołąbki z garnka *** .



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej ( 2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.

Rozprowadzić wywarem z gotowania ( dodawać po pół szklanki tak by osiągnąć ostatecznie gęstość jaka będzie nam odpowiadać ).



Włożyć koncentrat pomidorowy- wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi. ****




Włożyć w sos gołąbki i chwilę dusić by przeszły smakiem.




Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku ( sporo).

Ja podaje bez dodatku ziemniaków czy pieczywa bo lubimy je jeść po prostu z dużą ilością sosu.



* W dużej ilości wody bo tak po prostu wygodniej sie gotuje -nie trzeba pilnować czy  ryż się nie przypali. Gotujemy ok. 15 minut od zagotowania wody. Tak samo gotujemy ryż w woreczkach.



** Resztę kapusty posiekać w cienkie paski i obgotować - można z niej potem zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę





*** Z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków



**** Oczywiście sos można zrobić do całości gołąbków lub tylko do ich części bo np. resztę chcemy zrobić w innym sosie - wtedy po prostu zmniejszamy odpowiednio proporcje.

1 komentarz:

Unknown pisze...

tak przyprawionych jeszcze nie jadłam:)