O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 4 lipca 2013

Młoda kapusta z koprem -inaczej


Młodą kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment.
Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać.



Czas : 45 minut

Składniki:

1 mała młoda kapusta ( ok. kg)
5 dag masła ( 1/4 kostki)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
sok z cytryny do smaku
1 duży pęczek kopru

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki lub ósemki. Usunąć głąb.


Poszatkować na cienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10 minut.


W garnku rozpuścić masło. Wrzucić na nie kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło.


Pokroić koperek.


Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut.


Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru.
Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku.


Jeśli chcemy to w ostatnim momencie można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby bo kapusta jest i tak gęsta sama z siebie.

Jedno wiem już nigdy nie będę młodej kapusty gotować - taka jest nieporównywalnie smaczniejsza.

9 komentarzy:

Beata pisze...

Robię podobnie, ale bez cukru. Pyszna!

Justyna Bąk pisze...

pyszne:)

Anonimowy pisze...

Witam Serdecznie i ogromne dzięki za sposób inny na kapustę ..jutro właśnie miałam w planie ugotować kapustkę i już wiem jak ją zrobię ..Dzięki..Pozdrawiam serdecznie dawno nie pisałam Grażynko żadnych komentarzy ale wciaz jestem fanką twego pichcenia..babcia1..

Magdalena P. pisze...

robie bardzo podobnie nie dodaję cukru, a na koniec zabielam śmietaną;)

Bunia Babciagramolka pisze...

Magdalenko- a wiesz , że nigdy nie robiłam kapusty ze śmietanką - muszę koniecznie spróbować.

Zuzanna pisze...

Nigdy nie próbowałam takiej kapusty wygląda bardzo smacznie.

Jagienka pisze...

super pomysł - wypróbuję ;-)

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

lila08 pisze...

super pomysł :) właśnie dzisiaj robię kapustę Twoim sposobem ale nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniła:dodałam młodą marchew startą na tarce i pod koniec duszenia śmietana ;))) pozdrowionka

Bunia Babciagramolka pisze...

lila08- to następny raz ja zrobie po twojemu :)