wtorek, 16 lipca 2013

Polenta i fasolka w sosie pomidorowym


Chyba mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą. Ale ostatnio ,, chodziło" za mną kilka pomysłów w których elementem potrawy była polenta. Nie bardzo dawało sie ją zastąpić innymi kaszami. Postanowiłam przełamać się i zrobić. Zjadłam- posmakowało- będę dalej eksperymentować.





Czas : 30 minut


Składniki :


10  płaskich łyżeczek  kaszki kukurydzianej

1 szklanka bulionu drobiowego( lub warzywnego)

1,5 łyżki masła ( lub zamiennie olej)

1 łyżeczka oleju z pestek winogron

1 puszka fasoli w sosie pomidorowym *

tymianek

pieprz mielony do smaku

Tabasco do smaku


Zagotować bulion z łyżeczką masła.


Wsypać kaszkę i mieszając energicznie gotować kilka minut aż kaszka się rozklei.


Masa ma odchodzić od dna garnuszka.



Wysmarować foremkę w której będzie stygła kasza ( najlepiej prostokątne pudełko )  masłem .
Wlać gorąca kaszę. Odstawić by wystygła. Wstawić do lodówki.

Wyjąć polentę z pojemnika i przekroić na pół tworząc 2 porcje.



Fasolkę przelać do garnuszka. Doprawić pieprzem mielonym i Tabasco. Dodać 2 łyżki drobno usiekanych listków tymianku.



Na patelni rozgrzać resztę masła z olejem podgrzać polentę.



Na głęboki talerz wylać połowę fasolki. Na środku ułożyć polentę. Posypać listkami tymianku.


* W wersji wegetariańskiej używamy wywaru warzywnego zamiast drobiowego i oleju zamiast masła.





** Użyłam Fasolki firmy Heinz bo po prostu ją bardzo lubię .Na moje potrzeby nie opłaca się gotować tak małych ilości fasoli-więc kupuję gotową. A ta jest smaczna, drobna , ugotowana i doprawiona jak trzeba. Używam ją i na fasolkę po bretońsku i na zupę fasolową i do takich dań jak te. 

2 komentarze:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Mamałyga jest pyszna! W lecie ją grilluję, w innych porach roku , opiekam, jest pyszna na słodko i wytrawnie, z fasolką bardzo mi się podoba, chyba smakuje wybornie

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:)