piątek, 12 lipca 2013

Pstrąg w kwaśnym cieście

Robiłam już  Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga.






Czas : 30 minut



Składniki :



2 filety z pstrąga

sól- szczypta

pieprz mielony-szczypta

1 jajko

6 czubatych łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki mleka

1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

4 łyżeczki soku z cytryny

szczypta curry

1 łyżka oleju z pestek winogron do ciasta

 olej do głębokiego smażenia



Filety umyć i osuszyć. Usunąć ości ( zawsze jakieś są i warto sprawdzić by ich się pozbyć).Zdjąć delikatnie skórę. Posolić i posypać szczyptą pieprzu.



Przygotować ciasto w którym będzie się moczyć rybę przed smażeniem.

Zmieszać na gładkie gęste ciasto mleko, wodę gazowaną, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli , sok z cytryny, szczyptę pieprzu , szczyptę curry. Odstawić na 15 minut.



Dodać olej do ciasta.



Ubić piane z białka i połączyć z ciastem.



Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Filety podzielić na pół ( lub jeśli są mniejsze smażyć w całości). *Moczyć w cieście filet .
Kłaść na rozgrzany tłuszcz .Smażyć z obu stron na rumiano.




Podałam z  frytkami i surówką.


Dodatkowo podać cytrynę .



* Jeśli zostanie ciasta można w nim moczyć plastry pomidorów, listki sałaty itp. i smażyć małe racuchy z warzywami.

2 komentarze:

Unknown pisze...

pysznie wygląda:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ależ wspaniale wygląda, smakuje na pewno bardzo.
Myślę,że inne ryby też można w ten sposób przyrządzić.