niedziela, 14 lipca 2013

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym


Sos do pulpetów jest często zupełnie przypadkowy. Szczególnie jak gotuję pulpety na zapas. Zrobię ich więcej, podzielę na porcje i zamrożę ( z reguły razem z porcją wywaru z gotowania).A potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :)





Czas: 45 minut


Składniki:


Na pulpety:


1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą)

3 łyżki bułki tartej

1/3 szklanki mleka

sól do smaku

pieprz mielony  do smaku

maggi w płynie do smaku

1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)

mąka do oprószenia


Na sos:


1/2 żółtej papryki

1 duży pomidor

1 duża cebula

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 łyżki usiekanej natki pietruszki

1 gałązka tymianku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 łyżki oleju

0,5 szklanki wywaru z gotowania pulpetów

szczypta soli

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ziołowego

1/2 łyżeczki  pieprzu czarnego mielonego

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kminku mielonego


Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *.

Miąższ z bułki pokruszyć i zalać mlekiem.



Do mięsa dodać jajko ,namoczoną bułkę zmieszaną z bułką tartą.



Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.



Podzielić na 12 części .Formować kulki- obtaczać w mące - ułożyć na wysypanej mąką desce ( tacce) wkładać na wrzący wywar i gotować 20 minut.



Wyławiać łyżka cedzakową.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając aż się zeszkli. 

Wsypać przyprawy i dołożyć gałązkę rozmarynu. Mieszając smażyć kilka minut by przyprawy uwolnią smaki.



Dorzucić drobno pokrojoną paprykę i pomidora. Posolić. Dusić mieszając 5 minut by zmiękły.

Zalać wywarem z gotowania pulpetów. 

Włożyć pulpety. Dusić ok. 20 minut ( sos powinien się zagęścić ).



Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku .

Pulpety podawać w sosie. Posypać listkami natki pietruszki i tymianku.

Podałam z kuskusem na sypko i sałatą z  minimalistycznym dresingiem ( olej z pestek winogron, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru ).


* Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z Vegetą , Jarzynką lub tym co kto używa.

** Można część zamrozić.




1 komentarz:

Renata pisze...

Robię dokładnie takie same mrożone zapasy. Wystarczy później chwila i obiad gotowy:)Pozdrawiam:)