piątek, 27 września 2013

Pstrąg z jesiennym sosem


Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory.   Dałam sporo przypraw i wyszedł ekstra.

Do tego kremowe maślane puree ziemniaczane.




Czas:30 minut


Składniki:


4-5 porcji filetu z pstrąga ze skórą

mąka do oprószenia

1/4 cytryny

sól do smaku

pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

szczypta mielonej słodkiej papryki

cukier do smaku

1 łyżeczka Jarzynki ( Vegety , Kucharka itp.)

1 mała papryka ( pomarańczowa)

1 duży pomidor

1 cebula

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

3-4 łyżki natki pietruszki

2 łyżki masła

3 łyżki oleju

1 szklanka wody


Pstrąga umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny, posolić , posypać pieprzem i mieloną papryką. Zostawić na 10 minut.



Wyjąć osuszyć ponownie.



Posolić i posypać pieprzem.Oprószyć mąką.



Cebulę pokroić  drobno i wrzucić do małego garnuszka  na rozgrzaną łyżkę oleju- posypać szczyptą cukru. Smażyć mieszając aż zrobi się szklista.



Dołożyć pokrojoną drobno paprykę i pomidora. Smażyć mieszając aż zmięknie.



Wlać wodę .Posolić szczyptą soli , posypać pieprzem, dodać mieloną paprykę, Jarzynkę, szczyptę cukru, ziele angielskie i liście laurowe.



Dusić sos na małym gazie 15  minut- doprawić do smaku.



Na patelni rozgrzać pozostały olej z masłem. Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron.



Podawać z puree ziemniaczanym oblanego sosem i posypanego resztą natki *

* Chociaż moja rodzinka upiera się by jadać go nietypowo tzn. z frytkami i kiszoną kapustą obgotowaną z kminkiem ( i wcale im nie przeszkadza , że przecież  pstrąg jest oblany  sosem ).

Brak komentarzy: