wtorek, 17 września 2013

Rumiane żeberka w cebuli


Najprostsza ( ale wcale nie mniej przez to smaczna) wersja duszonych żeberek. Muszę przyznać , że zdecydowanie wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane .Decydujące jest to , że mięsko duszone jest tak miękkie , ze odpada od kości , a sos może sam z siebie być potrawą ( np. z kopytkami, kaszą itp.).



Czas: 2,5  godziny

Składniki:

1 kg żeberek ( pasków- chudych- mięsistych )
4 bardzo duże cebule
1 średnia marchewka
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 czubate łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
majeranek suszony otarty
2 łyżki suszonego tymianku otartego
1 gałązka rozmarynu
gałązka lubczyku ( świeży, suszony lub mrożony)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 jagody jałowca
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
maggi w płynie
2 kromki razowca
4 szklanki wody.

Żeberka umyć i pokroić na porcje.


Przygotować pastę do natarcia mięsa mieszając 3 łyżki oleju z papryką, pieprzem, cukrem , solą i 2 łyżeczkami majeranku.
Natrzeć marynatą żeberka i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.


Rozgrzać na patelni  oleju i obsmażyć żeberka na mocno rumiano ( z obu stron).


Utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę.
W czasie kiedy mięso się smaży pokroić drobno cebule .
Usmażone żeberka przełożyć do szerokiego garnka , wsypać utartą marchew.
Na patelnię po smażeniu mięsa wsypać cebulę , wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Smażyć aż zrobi cebula zrobi się złota.


Przełożyć cebulę do mięsa .
Na patelnię wlać pół szklanki wody i zagotować - przelać do żeberek.
Dolać  resztę wody. Dołożyć lubczyk i rozmaryn.


Dusić 1,5 godziny. Wyjąć rozmaryn , lubczyk i jak się da liście laurowe.
Rozkruszyć dokładnie razowiec i skropić 1/4 szklanki wody by zmiękł.
Dodać do żeberek razem z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut.


Wyjąć żeberka.



Sos zmiksować na gładko blenderem. Doprawić sos do smaku maggi w płynie .


Podawać mięso ułożone na półmisku a sos w sosjerce. Do tego kaszę ( najlepiej gryczaną), kluski śląskie, kopytka lub ziemniaki . Jako surówkę proponuję buraczki lub ogórki kiszone.

* Żeberka powinny być tak miękkie by kostki wypadały z nich po delikatnym dotknięciu.

2 komentarze:

Gotowe przepisy pisze...

Fajny przepis :)http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

Unknown pisze...

bardzo lubie takie żeberka:)