wtorek, 8 października 2013

Ziemniaki faszerowane kurczakiem z papryką


Nie ma prostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem.




Czas: 45 minut

Składniki:

1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 świeżej żółtej papryki
2 żółtka ( zostały mi z wczorajszej sałatki )
4 duże ładne ziemniaki ( im większe tym lepiej)
szczypta Jarzynki
szczypta mielonego pieprzu
szczypta mielonej papryki
1/3 szklanki pokrojonego koperku ( świeżego lub mrożonego)
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie do smaku
2 szklanki wody.

Ziemniaki obrać. Umyć. I wydrążyć łyżeczką środki tworząc ,, łódeczki".


Zmielić mięso z połową papryki ( tzn. 1/4 całej) i wymieszać z jednym żółtkiem.


Doprawić papryką mieloną, Jarzynką i pieprzem.


Napełnić puste miejsca w ziemniakach farszem z kurczaka.


Ułożyć ziemniaki w garnku. Obsypać wydrążonymi kawałkami ziemniaków i pokrojoną w drobną kostkę resztą papryki. Dodać szczyptę Jarzynki. Zalać wodą.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 30 minut ( płyn powinien odparować o połowę.


Wyjąć ostrożnie na moment ziemniaki. Wsypać koper .Dodać śmietankę rozrobioną z żółtkiem. Doprawić sos do smaku .


Włożyć z powrotem ziemniaki i ogrzewać 3 minuty.


Podawać posypując po wierzchu grubo zmielonym pieprzem kolorowym. Udekorować kontrastowymi dodatkami ( pomidor, czerwona papryka, listki selera itp).

Osobno podać sos w którym się dusiły.

* Jeśli nie mamy samych żółtek rozdzielić jajko i białko dodać do masy mięsnej , a żółtko do sosu.

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Musi smakować pysznie!! :)