Pozornie pracochłonne , a tak na
prawdę bardzo proste , a jednocześnie pyszne danie. Lubię pieczoną
karkówkę choć niektórych przerażają
przerastające ją tłuszczyki- ale to właśnie one decydują o soczystości mięsa. Karkówka
jest mięsem wszechstronnym. Nadaje się na pieczyste, gulasz, roladki, kotlety.
Ja robię ją jeszcze duszoną w grubych plastrach w różnych sosach.
Najsmaczniejsza jest w grzybowym.
Czas: 1,5 godziny + marynowanie ok. 5
godzin
Składniki:
1 grube plastry karkówki bez kości
2 cebule białe
1/2 cebuli czerwonej ( opcjonalnie -
można dać dodatkowe pół białej)
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku
grzyby suszone krajanka -garść
1 gałązka rozmarynu
kilka gałązek suszonego tymianku
3 gałązki natki pietruszki
kilka liści lubczyku
2 listki laurowe
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 szklanki wody
Mięso umyć. Posypać solą, papryką,
pieprzem. Polać olejem . Wetrzeć przyprawy w mięso.
Obłożyć ziołami ( rozmarynem,
tymiankiem i natką pietruszki , liściem laurowym).Lekko je ,,wgnieść" w
mięso. Zostawić na 5 godzin w lodówce ).
Namoczyć grzyby w szklance ciepłej
wody. Przed rozpoczęciem smażenia mięsa grzyby odcedzić i pokroić , by nie były
w za dużych kawałkach ( wywar z moczenia pozostawić ).
Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze
stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Z mięsa usunąć zioła.
Na bardzo gorącą powierzchnię dna
garnka ( patelni) włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z obu stron.
W czasie kiedy mięso się smaży pokroić w piórka cebulę.
Wrzucić obok mięsa do garnka cebulę,
liście laurowe, liście lubczyku i namoczone grzyby razem z wodą w której sie
moczyły. Dolać resztę wody.
Dusić pod przykryciem na średnim
gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie bardzo miękkie, a sos odparuje o połowę.
Podawać z kaszą jęczmienną na sypko i
kiszonymi ogórkami .
* Można sos rozprowadzić kilkoma
łyżkami śmietany.
2 komentarze:
Uwielbiam wszelkie sosy grzybowe :)
Pycha !
też dzisiaj miałam karczek na obiad tylko w sosie z żurawiną:)
Prześlij komentarz