Często gotuję na skrzydełkach wywar na zupę. Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików
, albo obsmażam panierowane.
To jest propozycja podobna. Ugotowane
skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z
sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by
odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie się robić zupę).
Czas: 30 minut
Składniki:
1 mała marchewka z bulionu
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz mielony
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3/4 szklanki bulionu
1/2 jabłka
4 łyżeczki chrzanu tartego
szczypta cukru
Skrzydełka obrać z kości, chrząstek i
grubszych skórek. Rozdrobnić.
Marchew pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać mięso, jajko, marchewkę,
natkę pietruszki . Dodać tartą bułkę by związała masę na knedel. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.
Rozłożyć płat cienkiej folii
spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.
Uformować za pomocą unoszenia
poszczególnych boków folii owalny kształt knedla.
Zawinąć szczelnie folią
podwijając boki tak by się nie rozwinęły.
Ułożyć w garnku do gotowania na parze
i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku
zacznie wrzeć).
Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment
by lekko ,,ochłonęło". Pokroić w plastry.
W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić
sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać.
Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na
tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z ziemniakami puree i sałatą
lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).
1 komentarz:
Wygląda pysznie, aż ślinka mi cieknie;)
Prześlij komentarz