O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 19 grudnia 2013

Kurczak na ,, bogatym " bakaliowym pilawie


Nie wiem co jest takiego w pilawie , że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej pasuje mi taki z kurczakiem i dużą ilością bakalii.

Z reguły mam zapas bakalii w domu - nie zawsze jest ich tyle rodzajów. a , że okres przedświąteczny to i bakalii wybór jest .

Wiem , że niektórych połączenie mięsa i owoców odstrasza, szczególnie jeśli jest ich tyle i są różnorakie , ale zapewniam -potrawa jest pyszna.




Czas: 45 minut + marynowanie kurczaka


Składniki:


1 ćwiartka kurczaka ( całe udo )*

10 dag ryżu

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1/2 łyżeczki kminku mielonego ( nie lubię kuminu)

1/2 gwiazdki anyżu gwiaździstego- Badianu

1 listek Kafiru

szczypta szafranu

2 łyżki masła

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 cebula

3  duże suszone figi

3 duże suszone daktyle

6-8 suszonych moreli

1/2 szklanki rodzynek

sól

1,5 szklanki bulionu drobiowego

1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki


Kurczaka podzielić na małe kawałki ( udo na 3 ) i  natrzeć przyprawami ( curry, kurkuma, papryka mielona, sól, skórka cytrynowa, kminek -- łyżka oleju ).Zostawić na 15 minut.



Bakalie zalać ciepłą wodą i zostawić by napęczniały.



W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej - wrzucić szafran, Kafir i Badian- chwilę smażyć.



Dorzucić masło i pokrojoną drobno cebulę .Smażyć mieszając aż się zeszkli.

Pomiędzy cebule położyć kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron.

Wsypać ryż i smażyć mieszając ok. 3 minuty.



Dodać pokrojone w paski figi , morele ,daktyle, rodzynki.

Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - i dusić bez mieszania ok. 30 minut .



Zawinąć w koc i niech tak postoi minimum 15 minut **.

Podając wyjąć mięso


a , a do pilawu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .



*    Podaję proporcje na 3 osoby ( małe porcje )


** Można przygotować kilka godzin wcześniej i  podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą .

2 komentarze:

Nashelly pisze...

Bakaliowy pilaw, na Święta idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Bunia Babciagramolka pisze...

Na Święta to raczej nie - jakoś mi sie z Bożym Narodzeniem nie kojarzy :) - to bardziej takie codzienne danie - tyle że bakalie wykorzystuję .To taki klasyczny jednogarnkowiec .Jak się ma stale przyprawy i bakalie w domu to można robić ze wszystkiego i jarski i z drobiem , królikiem itp - no może po za wieprzowiną z oczywistych względów.