niedziela, 1 grudnia 2013

Mielone w rozmarynie i pieczarkach


Przygotowywanie kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i mamy obiad gotowy.



Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1 jajko
1 cebula
1 mała bułka
1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
przyprawa do zup w płynie
sól do smaku
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki oleju z pestek winogron do smażenia
1 łyżka masła
8 dużych pieczarek
1 gałązka rozmarynu

Podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju drobno pokrojoną cebulę.
Namoczyć bułkę w ciepłej wodzie . Odcisnąć dokładnie.
Wyrobić mięso z bułką, jajkiem , cebulą , pietruszka , majerankiem , 2 łyżkami wody , 2 łyżkami bułki tartej. Doprawić do smaku przyprawą do zup.


 Uformować 6 kotletów. Obtoczyć je w bułce tartej .


Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .


Pieczarki obetrzeć dokładnie z zanieczyszczeń ( nie myć bo nasiąkają wodą  i źle się potem smażą ).Smażyć pokrojone na ćwiartki  na 3 łyżkach  oleju na rumiano z dodaną gałązką rozmarynu, pod koniec dodać masło  .
Między pieczarki ułożyć kotlety. Skropić kilkoma łyżkami wody i przyprawą do zup, posypać pieprzem i natką pietruszki. Przykryć szczelnie i dusić 5 minut.


Podaję z ziemniakami puree .

1 komentarz:

Unknown pisze...

na pewno bardzo smaczne:)