O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

środa, 25 grudnia 2013

Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem


Ciekawa jestem czy Wy też tak macie , że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym" , że żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej).
Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym .
Czemu by więc nie zrobić z nim  pieczeni świątecznej .
A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik)



Czas : 2,5 godziny

Składniki:

1,2 - 1,5  kg mięsa od szynki bez kości ( wieprzowej tzw. ,,kulki:)
3 duże pieczarki
10 dag wątróbki drobiowej
1/2 szklanki listków natki pietruszki
1/2 paczki słonych paluszków ( ok.10 dag)
1 jajko
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju z pestek winogron
mielona słodka papryka do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majeranek do smaku
2 łyżki utartego korzennego piernika ( na miodzie , bez polewy i bakalii )
szczypta Jarzynki ( Vegety , Kucharka czy co tam kto używa)
szczypta soli
maggi w płynie do smaku

Pokruszyć paluszki i zalać śmietanką.


Umyć i osuszyć szynkę. Wyrównać odcinając ,,strzępki , tłuszczyki i błony.
Rozciąć tak by powstał długi płat. Wyrównać odcinając skrawki , które sterczą z brzegów i po środku. Rozbić płat  tłuczkiem do mięsa.
Posolić i posypać pieprzem.


Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .Dorzucić  drobno pokrojone pieczarki i wątróbki - podsmażyć na rumiano .


Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i odciętymi skrawkami mięsa ( ok. 1/3 szklanki - gdyby było więcej to zamrozić i użyć na gulasz lub zupę ).


Wymieszać z  usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem, Jarzynką, maggi , łyżką piernika.Wbić jajko. Wyrobić dokładnie farsz na  gładką masę..


Rozsmarować farsz na  mięsie.


Zrolować roladę pilnując by farsz nie wystawał z boków. Skropić olejem , posypać Jarzynką , papryką mieloną, pozostałym piernikiem.


Zawinąć  roladę dokładnie w folię aluminiową ( ja daje kilka warstw folii).
Ułożyć w szkle żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 *C.
Piec w temperaturze przez  1 godzinę od chwili kiedy temperatura się ustawi.
Zmniejszyć temperaturę do 170 *C i piec jeszcze 1 godzinę .


Wyjąć  z piekarnika .Odłożyć  by mięso odpoczęło. Odwinąć.
Pociąć na grube  plastry.


*   Można również podawać na zimno.

** Na zimno podaję z chrzanem mieszanym z konfiturą z jarzębiny, borówek lub głogu lub sosem tatarskim , na gorąco z sosem grzybowym.