sobota, 7 grudnia 2013

Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami


Wersja owocowa zawsze udających sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka . Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki.



Czas : 30 minut + 12 godzin leżakowania ciasta w lodówce .

Składniki :

1 kostka masła
3 szklanki mąki + do podsypywania
1 mała kwaśna śmietana ( 200 ml)
szczypta soli
2 duże jabłka
1 żółtko
brązowy cukier trzcinowy do posypania

Wyrobić ciasto  z masła, śmietany, mąki i szczypty soli.


Zostawić w lodówce na 12 godzin zawinięte w folię spożywczą .

Podzielić ciasto na 4 części.


Rozwałkowywać  ciasto  na owalne placki .


Przekroić każdy  na 8 trójkątów.


Obrać jabłka. Pokroić na plasterki.
Nakładać ma każdy trójkąt cząstkę jabłka .


Zwijać rogalik .


Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować wierzch rozmąconym z łyżka wody żółtkiem i posypać z wierzchu brązowym cukrem.


 Piec w wygrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut aż zrobią się złote .

* Z tej porcji wychodzi 32 małe rogaliki.

** Jabłka powinny być słodkie. Zamiast posypywać rogaliki cukrem lepiej dać ten cukier do środka na jabłko - można też jabłko posypać szczypta cynamonu.

Brak komentarzy: