O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

wtorek, 21 stycznia 2014

Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka


Chyba nie tylko mnie zestawienie smaku miodu i tymianku bardzo odpowiada. Ogólnie drób i mięsa nacierane miodem nabierają specyficznego smaku .Nie teraz to wymyślono- konserwowanie lub doprawianie miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha.
Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu.



Czas: 40 minut + 2 godziny marynowanie

Składniki:

1 ćwiartka dolna z kurczaka ( udo - mnie wystarcza 1 na 2 osoby , ale można zrobić po całym na porcję wg potrzeby )
2 łyżki miodu lipowego ( wg mnie najlepiej komponuje sie z tymiankiem)
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
tymianek suszony ( mała garść gałązek lub 3 łyżki otartych listków)*
2 grube plasterki cytryny
maggi w płynie
4 średnie ziemniaki
1/2 szklanki wody

Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, soku wyciśniętego z cytryny, soli, pieprzu, tymianku.


Udko( udka) przekroić na pół oddzielając pałkę od górnej części. Natrzeć marynatą ( wrzucić do marynaty wyciśnięte kawałki cytryny).Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu ( lodówka).


Wyjąć mięso z marynaty odgarniając gałązki tymianku i wyrzucając cytrynę.
Mięso osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


W garnku o grubym dnie lub głębokiej przykrywanej patelni rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano.


Skropić 1/3 wody i kilkoma kroplami maggi. Przykryć i dusić 20 minut. 


Obrać i umyć ziemniaki. Przekroić na połówki.
Przewrócić kurczaka na drugą stronę.  Dołożyć ziemniaki, polać resztką marynaty .Na wierzchu położyć tymianek. Podlać resztą wody i dusić do miękkości ziemniaków ( woda powinna trochę odparować tak by pozostał smakowity sos).


Usunąć gałązki tymianku.

* Wolę całe ususzone gałązki z listkami bo jak wrzucam je do marynaty to dają większy aromat. Listki i tak odkruszą sie od gałązek i przykleją do mięsa , a potem gałązki łatwiej usunąć .

1 komentarz:

Justyna Żak pisze...

na pewno są smaczne:)