środa, 29 stycznia 2014

Pierś z kurczaka na parze w sosie jabłkowo-imbirowym


Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli ).
Uznaję gotowanie na parze jako system przyrządzania potraw , ale zrobiona tak potrawa musi być smakowita.
Oczywiście są osoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą - na to nie ma wpływu, ale reszta - ? . No cóż jakoś nie solona pierś kurczaka ugotowana z ziemniakiem i brokułem na parze bez dodatku przypraw jest dla mnie po prostu odpychająca .Wolała bym być głodna niż w ten sposób jadać.
A przecież tak nie wiele trzeba by to samo mięso było pyszne i równie mało kaloryczne.



Czas: 1 godzina

Składniki ( na 2 osoby) :

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oleju ryżowego ( lub słonecznikowego lub z pestek winogron)
1/4 cytryny
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/3 łyżeczki miodu
szczypta soli
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka plasterków obranego świeżego imbiru
zioła ( używam w tym celu zamrożonych grubych gałązek od selera, pietruszki, lubczyku, kopru )
1 duże jabłko
3-4 średnie ziemniaki
kawałek pora ( odcinam zewnętrzny liść z 1/3 całości i umyty dzielę na kawałki)
kilka cienkich plasterków marchewki *
1,5 szklanki wody

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka nasmarować miodem, polać olejem i sokiem z cytryny. Lekko posolić szczyptą soli i pieprzu. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 30 minut obkładając imbirem, natka pietruszki ( kilkoma listkami )i wyciśniętą cytryną.


Obetrzeć mięso z marynaty i ułożyć na  górnym poziomie garnka do gotowania na parze.
Obok położyć przekrojone na ćwiartki jabłko i kawałek wyciśniętej cytryny.


W dolny garnek wlać wodę. Dodać do niej marynatę w której było mięso ( z cytryny tylko nieduży kawałek skórki ). Dorzucić zioła.


Ustawić garnki na gazie . Dokładnie przykryć i doprowadzić wodę w dolnym garnku do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut .
Dołożyć ziemniaki ( jeśli trzeba przekrojone na pół ) i gotować na małym gazie  ok. 20 minut, aż mięso  i ziemniaki będą miękkie ( ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków).


Mięso i ziemniaki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.


Płyn z dolnego garnka przecedzić



i przetrzeć do niego ugotowane jabłko.



Doprawić sos do smaku( gdyby sos był za rzadki pogotować go odkryty by odparował ( zupełnie jak mus jabłkowy).


Podawać  z surówką.

* Ścięłam obieraczką 3 cienkie plastry z pół marchewki i dodałam do wywaru by uzyskać lepszy smak.

** Sos ma smak jabłkowy z nutą imbiru, pieprzu i miodu. Jest jak potrawka ugotowana na bulionie bo z gotującej się na parze piersi wypływają do dolnego garnka mięsne soki.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Coś mi się zdaje , że znkł mi komentarz przy zatwierdzanie - przepraszam ( chyba pochodziłod Oli).
W każdym razie podpowiadam- zerknij u mnie w dział Na parze
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/search/label/Na%20parze

Tam znajdziesz sporo podobnych przepisów gdzie nadaję smak potrawą na parze za pomocąq ziół , owoców lub warzyw.