środa, 15 stycznia 2014

Ziemniaki faszerowane tymiankowym kurczakiem


Co zrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem.




Czas: 45 minut

Składniki:

1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
4 duże ładne ziemniaki ( im większe tym lepiej)
2 łyżki ( płaskie) otrębów pszennych
szczypta mielonego pieprzu
6 łyżek pokrojonych listków świeżego tymianku
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
sos sojowy do smaku
2,5 szklanki wody.

Obrać , drobno usiekać i usmażyć na złoto cebulę na łyżce oleju.


Mięso usiekać bardzo drobno ( jak na tatara).


Wymieszać mięso z cebulą, otrębami, połową  usiekanego tymianku , łyżką oleju. Doprawić sosem sojowym, pieprzem mielonym.


Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć łyżeczką środki .


Napełnić puste miejsca w ziemniakach farszem z kurczaka.


Ułożyć ziemniaki w garnku. Obok wsypać pokrojone  wydrążone kawałki ziemniaków, łyżkę sosu sojowego. Zalać wodą.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 30 minut ( płyn powinien odparować o połowę.


Wlać śmietankę , wsypać pozostałe 3 łyżki usiekanego tymianku. Doprawić sos do smaku pieprzem .



Brak komentarzy: