O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 3 lutego 2014

Krokiety z pasztetem i cebulką


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.

Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem  cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem.


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej na niej potrawy.



Czas ; 1 godzina

Składniki :

7 czubatych łyżek mąki
3 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
10 dag  pasztetu
maggi w płynie do smaku
1 łyżka otrębów pszennych
1 cebula
4 łyżki usiekanej natki pietruszki
pieprz  mielony do smaku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
2 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyku z ziołami ogrodowymi
olej ryżowy ( lub inny)do smażenia
bułka tarta do panierowania
mąka ziemniaczana do panierowania

Przygotować ciasto  na naleśniki z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia  , mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju  i szczypty soli .


Zmiksować i  odstawić na pół godziny.


Pokroić drobno obraną cebulę i podsmażyć ją na Smakowitej Pajdzie na złoto .

Włożyć do cebulki pasztet. Przesmażyć.
Doprawić do smaku majerankiem , tymiankiem , pieprzem i maggi.
Dodać otręby.
Zdjąć z patelni i wymieszać z usiekaną natką pietruszki.


Patelnię do naleśników natłuścić olejem i mocno rozgrzać . 
Ciasto wlewać na patelnię( po standartowej chochelce do zupy *) i obracając patelnią rozprowadzać  po całym dnie .
 Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony .


Zsunąć z patelni na talerz . Tak usmażyć wszystkie naleśniki .


Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu .

Zagiąć najpierw dwa przeciwstawne boki ( lewy i prawy ) przykrywając farsz. Następnie od dolnego brzegu rolować tak by utworzył się zgrabny
,, wałek".
Panierować naleśniki w jajku,  mące ziemniaczanej, jajku  i bułce tartej.

Obsmażać na rumian bezpośrednio przed podaniem na oleju.

Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia w całości lub pokrojone.

* Naleśniki mają być trochę grubsze niż zwykłe by nie pękały w trakcie zwijania.




1 komentarz:

Justyna Żak pisze...

pyszny pomysł, lubię bardzo krokiety:)