wtorek, 25 lutego 2014

Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie


Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak.



Czas : 1,5  godziny

Składniki:

2 pałki z kurczaka
2 gałązki rozmarynu
1/3 szklanki soku z mandarynek ( razem z miąższem z mandarynki- to 1 soczysta mandarynka)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek ( ja mam ususzoną ) lub pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka sosu teriyaki
3  łyżki oleju ( ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowego)
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
1 pełna łyżeczka papryki mielonej słodkiej
6 plastrów mandarynki do dekoracji
4-5 średnich ziemniaków

Obrać , umyć i pokroić na pół ziemniaki. Zalać wodą i osolić ją.


Przygotować marynatę z soku mandarynkowego,  papryki mielonej ,sosu teriyaki ,  1 łyżki oleju ,  szczypty pieprzu, szczypty soli , miodu, skórki mandarynkowej mielonej. Zalać nią pałki, wrzucić do marynaty rozmaryn i kawałki skórki z połowy mandarynki- zostawić na 30 minut w lodówce.


Pałki wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Nastawić ziemniaki by się gotowały.
Rozgrzać w garnuszku ( lub olej) i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty pałki , układając obok wyjęty z marynaty rozmaryn ( skórki wyrzucić).


Podlać marynatą i bulionem. Dusić 20 minut na małym gazie ( wywar powinien odparować do objętości 1/3 szklanki  ).


Dołożyć obok kurczaka plasterki mandarynki i dusić jeszcze 5 minut .
Odcedzić ziemniaki.


Na patelnię wrzucić ziemniaki i polać sosem z duszenia pałek. Podgrzewać mieszając aż wchłoną sos i się lekko zrumienią.
Położyć obok pałki by nie ostygły.


Podałam z surówką z białej rzodkwi i rzodkiewki.

1 komentarz:

Unknown pisze...

smaczny obiad:)